Øversveen Barnehage

Øversveen Barnehage, Lillehammer

For Lillehammer Kommune, i 2005
Status: Ferdig | Type: Offentlig
Tall: 3 avdelinger

Hvordan tredoble arealet på en eksisterende barnehage mens barna fortsatt gjenkjenner det som «det lille gule huset»?

Øversveen Barnehage
Øversveen Barnehage

Oppdraget var å tredoble arealet på en eksisterende kommunal barnehage. Det opprinnelige bygget ligger midt i et villakvartal. Byggets representative ansikt skulle fortsatt være «det lille gule huset», som et kjennetegn for barna.

Området ligger i skrått terreng, syd-vest orientert med utsikt mot Mjøsa. I dette prosjektet har vi fokusert på barna, funksjonalitet, stedstilpasning og arkitektur. Etter å ha studert mange mulige plasseringer og utforminger bestemte vi oss for å legge bygningen tett mot byggegrensen i nord mot en ubebygget tomt. Dermed kunne vi beholde mest mulig utendørs lekeareal, samtidig som adkomstsiden står uforandret.

Arkitekturen skiller seg klart fra det eksisterende bygget. Den nye delen er tenkt som en horisontal bakgrunn som ikke skjermer for nabolaget, samtidig som den svarer på den vertikale vegetasjonen rundt. Fargebruken fungerer som kontrast til det gule huset. Vi mener det er viktig at barna får oppleve en utradisjonell bygningskonstruksjon som en del av opplæringen.

Store glassflater sørger for mye naturlig lys og brukes også som utstillingsvegger, synlige for alle rundt barnehagen. I det nye bygget har vi plassert 2 nye avdelinger og også flyttet inn den eksisterende. Garderobene og korridorene er tenkt som en aktiv del av bygget og kan også fungere som lekerom. På den måten har vi fått en kompakt og effektiv planløsning som følger forskriftene. Nivåforskjellene på tomta ga oss en naturlig underetasje som inneholder teknisk rom og lagerarealer. Resten av bygget krager ut og skaper en overdekket uteplass på regntunge dager.

Det eksisterende bygget har blitt rehabilitert og brukes som allrom, kjøkken og kontoravdeling. Et sterkt ønske fra brukerne (barna) har blitt oppfylt: Sykkelsti rundt huset! Denne går nå gjennom et vindfang som også fungerer som hovedatkomst og artikulerer mot det eksisterende bygget.


Lignende prosjekter:Larkas har rammeavtaler med det offentlige og blir stadig gjenvalgt av fornøyde kunder.Utvikling: Nils Herde - Design: Morild Design